El Pla de reforma i eixample de la ciutat de Barcelona realitzat per Ildefons Cerdà i Sunyer, fou una resposta global a la problemàtica plantejada per la Revolució Industrial.
Els seus trets característics són: equipament social (i cultural) orgànicament distribuït damunt una xarxa viària oberta, assaig de fusió amb la natura (baixes densitats, illa edificada només en dues bandes o en un angle), inexistència de centralitat, creació de nuclis d’interès generadors d’un barri per sota la uniformitat de la retícula destinada a la circulació, inexistència d’edificis i d’espais polítics.
Però la febre constructora va contribuir a la progressiva reducció dels espais verds i dels equipaments. Finalment es van construir els quatre costats de les illes i va augmentar l’alçada i la superfície dels edificis.
«Els arbres són vastos dipòsits d’aire que contribueixen poderosament a la circulació de l’aire dels carrers i de les vivendes». Així entén Ildefons Cerdà el verd a la ciutat: no com un recurs per embellir passejos, sinó com una cosa substancial per a la seva higiene i supervivència. Com fanals o canonades, es planten plàtans alineats, segons el pla, cada vuit metres.
Per Cerdà aquesta decisió responia més a criteris higienistes que estètics. Concebia els carrers plens d’arbres com a conductes per on circularia l’aire salubre cap a les persones i els habitatges. Recordem que Cerdà va néixer en una masia del terme municipal de Centelles i un dels seus principis bàsics era ruralitzar la ciutat, és a dir, fer entrar la natura a les urbs per tal que els d’arbres es convertissin en el pulmó invers, és a dir, que inspirava carboni i expirava oxigen. Cerdà, a la memòria de l’Eixample de Barcelona, va deixar escrit que: “Las plantaciones de árboles son en tales casos el medio más eficaz de prevenir la infección del suelo, de sanear el terreno y hasta purificar la atmósfera..., por eso no solo conviene que los haya en las calles sino que es indispensable que en cada manzana se les destine, cuando menos, una superficie igual a la edificable”.
Fonts:
-https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/pla-cerda
-http://www.anycerda.org/web/any-cerda/fa-150-anys/neix
-https://www.upc.edu/latevaupc/cada-vuit-metres-un-arbre/
-https://www.sostenible.cat/opinio/larbre-de-carrer
No comments:
Post a Comment