MAPA D'ESKOCELLS

08 June 2021

Com es planta un eskocell?

Com funciona tot això? Nosaltres som gent com tu, no som ni associació (de moment) sinó un grup de persones que pensem que cal aprofitar els espais públics per enverdir el nostre entorn. I no volem esperar que cap administració tingui el sistema perfecte per fer-ho (i que ens controli tots els moviments) però donarem la benvinguda al sistema quan arribi! Tenim un grup de telegram on compartim idees, motivació, coneixement, eines, plantes, esqueixos i llavors. Tothom hi és convidat i tenim gent de tots els Països Catalans.

Si vols plantar un escocell, recomanem que tinguis en compte aquests quatre passos. I si vols apuntar-te al grup i demanar ajuda, estem allà per tu. En general, el millor és que cadascú organitzi la seva plantada i la resta vinguem a ajudar.

Quatre passos per plantar un eskocell

Fer un marc


    El marc és important per delimitar l'espai i fer conéixer al veïnat que aquí passa alguna cosa. No és una planta deixada, sinó és un escocell plantat. Si es poden afegir cartells amb informació sobre el que hi ha, genial, però el marc en sí és fonamental.

    Es pot construir un marc de fustes de palet reutilitzat, o també hi ha gent que el crea de caixes de plàstic de verdures lligades amb brides.



    Hi ha molta gent al grup disposada a ajudar amb materials, eines, coneixement i sovint les pròpies mans!

Afegir terra o compost

    El terra compactada de l'escocell típic és un lloc inhòspit per les plantes. Cal afegir terra o compost. Es pot crear compost a casa, inclús a la ciutat, de manera comunitària, per exemple al Bosc Turull o a l'Aula Ambiental Sagrada Família, o buscar-lo a la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat (on costa 0,06€/kg, dues bosses de 40litros de compost costen en total uns 2,46€).



Afegir plantes

    Nosaltres recomanem utilitzar plantes autòctones que poden aguantar la vida dura a l'escocell. Si demanes al grup, sovint hi ha persones disposades a compartir esqueixos i llavors i també les pròpies plantes. Les plantes són com la llum: en pots compartir sense disminuir-ne la teva. I trobar després els besnéts de les teves plantes per la ciutat és molt divertit.

 



Manteniment

    Les plantes necessiten aigua i sol, cal treure les fulles mortes i negociar amb els pulgons. El millor és involucrar el veïnat perquè ajudin a regar, posar-hi més plantes i netejar les fulles mortes. Entre tots hem d'assegurar el futur de l'escocell.



No comments:

Post a Comment